ISPORUKA AUTOMOBILA GAZ

16.02.2018
Nižnji Novgorod, 25. septembra 2019. – Kvantorijum mobilni dječiji tehnološki park zasnovan na „GAZelle NEXT”, osmišljen da izvodi časove prirodnih nauka i inženjerstva, biće poslat na vožnju u zemlje Balkanskog poluostrva. Tom prilikom će stručnjaci „Kvantorijum – Nižnji Novgorod“ održati niz radionica za učenike i studente iz oblasti 3D prototipova, modeliranja virtualne stvarnosti, razvoja i programiranja bespilotnih letjelica. Projekat je pokrenut u Nižnjem Novgorodu u okviru ceremonije otvaranja regionalnog tehnoparka „Kvantorium GAZ“, koji je nastao na osnovu Korporativnog univerziteta u fabrici automobila Gorki.
isporuka.jpg

Firma LADA AUTO doo Banja Luka isporučila je za potrebe Šumskog privrednog društva „ŠUME SREDIŠNJE BOSNE“ šest automobila GAZ Minibus sa 14 sjedišta i dva GAZ kamiona sa 6 sjedišta. Svi isporučeni automobili GAZ su sa pogonom 4×4 i reduktorom na svim brzinama. Automobili GAZ Minibus su namijenjeni kako za kretanje na teško pristupačnim terenima kao što su šumski putevi, putevi u rudnicima tako i za kretanje na normalnim putevima.

Pored pogona 4×4 koji ovim vozilima omogućava izvanrednu prohodnost, bitno je naglasiti da vozila GAZ pokreće čuveni 2.8 litarski dizel motor marke Cummins, prepoznatljiv po veoma velikoj izdržljivosti i radu u veoma teškim uslovima. Motori Cummins imaju veoma široku primjenu za pokretanje radnih mašina koje se koriste u najtežim uslovima rada, poznati su po tome što podnose 24-časovni rad i u najtežim uslovima.

Vozila GAZ Minibus pored toga što su opremljeni čuvenim Cummins motorima, specijalno su opremljeni sistemom predgrijavanja motora koji ima mogućnost zagrijavanja motora nezavisno od rada motora. Sistem predgrijavanja motora marke „WEBASTO“ jedan je od najpoznatijih sistema za dodatno zagrijavanje motora, čiji princip rada pruža mogućnost pogramiranja tri vremena i režima rada u toku jednog dana. Sistem programiranja rada predgrijača pruža mogućnost uključivanja sistema predgrijavanja na sat i duže vremena prije startovanja motora.

Korištenjem ovog sistema predgrijavanja rashladna tečnost unutar motora se zagrijava do radne temperature motora i na taj način pripremi motor za sigurniji start i pri veoma niskim temperaturama, pored sigurnog starta motora korištenjem ovog sistema predgrijavanja vozilo je odmah po startovanju motora spremno za upotrebu.

Primjenom ovog sistema predgrijavanja motor vozila se štiti od habanja kliznih površina, produžuje mu se vijek trajanja i ostvaruje se ušteda u potrošnji goriva, a pored same zaštite motora nakon startovanja u roku od par minuta salon automobila već je zagrijan. Ovaj sistem predgrijavanja pored osnovne funkcije zagrijavanja motora prije startovanja ima i mogućnost dodatnog zagrijavanja rashladne tečnosti u toku rada vozila što je veoma značajno pri upotrebi vozila na veoma niskim temperaturama.

Kombinacijom čuvenog Cummins motora, pogona 4×4, Webastovog sistema predgrijavanja i još mnogo drugih sistema primjenjenih na vozilu GAZ Minibus, čine ova vozila najboljim i najisplativijim izborom za kretanje i rad u najtežim uslovima.