Mobilni tehnopark „Kvantorium“ na bazi „GAZelle NEXT” održaće seriju master-radionica u Srbiji i Bosni i Hercegovini

25.09.2019
Nižnji Novgorod, 25. septembra 2019. – Kvantorijum mobilni dječiji tehnološki park zasnovan na „GAZelle NEXT”, osmišljen da izvodi časove prirodnih nauka i inženjerstva, biće poslat na vožnju u zemlje Balkanskog poluostrva. Tom prilikom će stručnjaci „Kvantorijum – Nižnji Novgorod“ održati niz radionica za učenike i studente iz oblasti 3D prototipova, modeliranja virtualne stvarnosti, razvoja i programiranja bespilotnih letjelica. Projekat je pokrenut u Nižnjem Novgorodu u okviru ceremonije otvaranja regionalnog tehnoparka „Kvantorium GAZ“, koji je nastao na osnovu Korporativnog univerziteta u fabrici automobila Gorki.
Мобильный Кванториум.jpg

„Kvantorium“ mobilni tehnopark je mobilni obrazovni kompleks opremljen visokotehnološkom opremom, gdje će djeca različitih uzrasta naučiti vještine virtuelne stvarnosti (VS), robotike i industrijskog dizajna. Kompleks je nastao na bazi autobusa „GAZelle NEXT” opremljenog dodatnim modulom prikolice. Tokom vožnje, nastavnici iz „Volškog centra aerokosmičkog obrazovanja“ održaće časove za djecu u Srbiji (Beograd i Novi Sad) i Bosni i Hercegovini (Banja Luka). Projekat se ostvaruje uz podršku Gradske uprave Nižnjenovgorodske oblasti i GAZ.

Leonid Dolgov, direktor izvoza „Grupe GAZ“:

– Fleksibilna konstrukcija porodice automobila „GAZelle NEXT” omogućava vam da na njihovoj osnovi stvorite ogromnu količinu specijalne tehnike koja se koristi ne samo u poslu, već i u društvenoj sferi. Uspješni projekti u oblasti medicinskih usluga, mobilne trgovine i laboratorijskih istraživanja već se realizuju na bazi autobusa „GAZelle NEXT Citiline“. Novi obrazovni kompleks postaće osnova za veliki međunarodni obrazovni projekat u kojem će učestvovati više od 450 učenika.

Mobilni dječiji tehnopark „Kvantorium“ donijeće sledeće obrazovne programe za ruske i strane studente i učenike:

Hi-tech Kvantum je visokotehnološka laboratorija za izradu prototipa opremljena 3D štampačima, lemilicama i ostalom opremom. Ovdje možete napraviti bilo koji dio ili uređaj. Ovo je “srce” kvantoriuma, ovdje se ideje pretvaraju u stvarnost.

VR-kvant su časovi iz virtuelne stvarnosti koja Vam omogućava da simulirate situacije što bliže stvarnoj, izračunate sve moguće posljedice i pronađete efikasne metode rješenja. Djeca od 12-15 godina radiće sa panoramskom kamerom, samostalno će snimati i pregledati rezultat sa naočarima za virtuelnu stvarnost. Mlađim učesnicima (8-12 godina) biće prikazan rad naočara i kaciga za virtuelnu stvarnost na projektima koje su kreirali „Kvantorianci“. Starija grupa 15+ će savladati rad u okruženju za razvoj dvo- i trodimenzionalnim aplikacijama i igara Unity.

Оборудование мобильного кванториума (1).jpg

Aerokvantnum učenicima pruža znanje o aerodinamici i dizajniranju bespilotnih letjelica, radio-elektronici i tehnici izvođenja šema, programiranju mikrokontrolera, radu bespilotnih vazduhoplovnih sistema. On razvija interesovanje za projektovanje, inženjeringu i preduzetničkoj aktivnosti.

Promrobokvantum u kome će djeca od 8-12 godina naučiti kako samostalno upravljati robotima sa daljinskog upravljača na osnovu podataka senzora blizine; 12+ učenici će sastaviti lajt muziku na bazi Arduino ploča; a učenici stariji od 15 godina biće angažovani u dizajniranju pametne kuće sa senzorima za osvjetljenje, buku i kretanje, demonstriraće paljenje svjetla, otvaranje prozora / vrata / zavjesa prema signalima senzora.

Оборудование мобильного кванториума (2).jpg

Izrazite karakteristike minibusa „GAZelle NEXT”, na bazi kojega je stvoren mobilni centar – prostrana kabina dobre vidljivosti, informativni sistem upravljanja, ergonomsko sjedište vozača. Nezavisno prednje ogibljenje i ojačano zadnje ogibljenje sa stabilizatorom protiv prevrtanja stvaraju visoku udobnost u vožnji. Snažni dizel motor pruža odlične vučne i dinamičke karakteristike.

Gleb Nikitin, guverner Nižnjenovgorodske oblasti:

- Regija Nižnji Novgorod postala je prva u zemlji u kojoj su se pojavili mobilni „Kvantoriumi“. Vrlo je dobro što je upravo ova inovacija nastala u Nižnjem Novgorodu, na bazi „GAZelle NEXT”. Dva takva kompleksa su već u funkciji. Još šest koje očekujemo da dobijemo u okviru nacionalnog projekta do 2022. godine. Štaviše, nastavlja se rad na unapređenju mobilnog „Kvantoriuma“. Ovo se odnosi i na njihov izgled i na platformu. Planovi su da se napravi „Kvantorium“ zasnovan na automobilu „GAZelle NEXT”. On će imati nešto veću prohodnost, što je vrlo važno za rad u malim školama i u teškim vremenskim uslovima. To je u potpunosti u skladu sa idejom koju je ruski predsednik Vladimir Putin uložio u nacionalne projekte – kako bi bio koristan svima.