Mobilni tehnopark „Kvantorium“ na bazi „GAZelle NEXT” održan u Bosni i Hercegovini

16.01.2020
Mobilni tehnopark „Kvantorium“ na bazi „GAZelle NEXT” održan u Bosni i Hercegovini od 12. januara do 13. januara 2020.

U organizaciji najvećeg ruskog proizvođača lakih i srednjih komercijalnih vozila, grupe GAZ i uz podršku vlade Nižegorodske oblasti, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu Ruski dom, LADA AUTO zvaničnog dilera GAZ-a u Bosni i Hercegovini, GAZ-ov međunarodni obrazovni projekat Mobilni Kvantorijum – mobilni tehnološki park na bazi autobusa „GAZelle NEXT” opremljenog dodatnim modulom prikolice, od 12.januara do 13. januara 2020. gostovao je u Banja Luci Bosna i Hercegovina. Ova dva dana bilo je pravo slavlјe savremene tehnologije i inženjerstva za učenike, na čijoj se teritoriji mobilni tehnološki park Mobilni Kvantorijum zaustavio kako bi održao niz edukativnih majstorskih predavanja.

1kbn.jpg

Stručnjaci Mobilnog Kvantorijuma su održali „radionice“ iz prirodno-naučnih i inženjersko-tehničkih disciplina na kojima je učestvovali veliki broj učenika iz Gimnazije, Elektrotehničke škole, Tehničke, Polјoprivredne škole, Osnovne škole "Sveti Sava" i ostali. Deca različitog uzrasta upoznala su virtuelni svet realnosti i učila osnove industrijskog dizajna i rada s robotima. Mobilni tehnopark Kvantorijum je ponudio čitav niz obrazovnih programa: High-tech Kvantum, Promdizajnkvantum, VR/AR-kvantum, Promrobokvantum.

2kbn.jpg
2-3kbn.jpg

High-tech Kvantum je visokotehnološka laboratorija za izradu prototipova opremljena 3D i laserskim graverom. Tokom intenzivnog kursa polaznici su imali mogućnost da dizajniraju privezak za ključeve s imenom, određujući međuzavisnost oblika objekta, njegove funkcije, materijala i tehnologije izrade. Na časovima VR/AR-kvantum je polaznicima predstavljena virtuelna i dopunska stvarnosti koja omogućava upoznavanje sa snimanja panoramskom kamerom, dok su u okviru Promrobokvantuma školarci imali mogućnost da sklope, podese i isprobaju robot s automatskim pomeranjem u zatvorenoj prostoriji ili da na liniji da rade sa setovima Amperka i Lego Mindstorms, a isto tako i da se upoznaju i s mogućnostima platforme Arduino, senzora i izvršnih uređaja.

3kbn.jpg
4kbn.jpg

Fleksibilna konstrukcija porodice automobila „GAZelle NEXT” omogućava vam da se na njihovoj osnovi stvori ogromna količina specijalne tehnike koja se koristi ne samo u poslu, već i u društvenoj sferi. Uspješni projekti u oblasti medicinskih usluga, mobilne trgovine i laboratorijskih istraživanja već se realizuju na bazi autobusa „GAZelle NEXT Citiline“.
Verzija minibusa GAZelle NEXT se pokazala veoma prikladnom za preuređenje i opremanje Mobilnog Kvantorijuma, budući da ima vrlo prostranu unutrašnjost. Mobilni Kvantorijum je tokom boravka u Bosni i Hercegovini lako savladao sva putna iskušenja, zahvaljujući nezavisnom prednjem i ojačanom zadnjem ogibljenju sa stabilizator šipkom protiv prevrtanja, što doprinosi i visokoj udobnosti u vožnji. Snažan dizel motor od 149 KS je i u ovoj misiji potvrdio dobre vučne i dinamičke karakteristike.

Podsećamo, fabrika GAZ proizvodi laka i komercijalna vozila srednje tonaže različite namene. Zauzima vodeću poziciju na ruskom tržištu: više od 50% u segmentu lakih komercijalnih vozila, oko 70% u segmentu kamiona srednje tonaže. U Ruskoj Federaciji ima široku mrežu dilera – više od 220 prodajnih centara i 1.650 fabričkih prodavnica rezervnih delova. Glavni modeli su GAZelle NEXT, GAZon NEXT, GAZelle BUSINESS, Sobol BUSINESS i Sadko. Proizvodi i više od 5.000 vrsta komponenti. Grupa GAZ poseduje sopstveni inženjerski centar i više od 20 visokotehnoloških proizvodnih celina, uglavnom u sedištu, u Nižnjem Novgorodu. Na sklapanju vozila GAZ angažovana su 583 industrijska robota, a nivo automatizacije na ključnim mestima je i do 85%.